Adevărul despre uleiuri – Ian Moore dezvăluie…

Uleiurile au fost întotdeauna un subiect de dezbatere, mai ales când vine vorba de alegerea momelilor în lunile de primăvară și iarnă devreme. Difuzarea aproape perenă a opiniilor pe bază de ulei pare să aibă loc întotdeauna în primele săptămâni de iarnă, exact când temperaturile mai reci încep să se strecoare. Ce te momeală în această iarnă? Făinile alea de pește nu funcționează în apă rece! Nu este o coincidență că aceleași opinii tipice par să apară an de an, dar de ce? De unde a venit această credință comună și, mai important, cât de mult ulei se află de fapt în momelile pe care alegem să le folosim vara și în lunile de iarnă. Această caracteristică de momeală aruncă o privire mai atentă asupra uleiurilor și a tuturor lucrurilor legate de ulei. În primul rând, să aruncăm o privire înapoi la utilizarea uleiului în pescuit de-a lungul deceniilor.

anii 1980

Utilizarea pe scară largă a uleiurilor în vrac în momelile de pescuit s-a dezvoltat cu adevărat în anii 1980, în perioada în care a avut loc boile-ul cu făină de pește. Aproximativ în același timp, utilizarea bine documentată și populară a peleților de păstrăv a explodat și ei au devenit rapid considerați un atractor super-eficient, deoarece cu siguranță au ajutat mulți pescari care le-au folosit pentru a prinde o mulțime de crapi mari, sub presiune. Evaluările pescarilor cu privire la motivul din spatele succesului Trout Pellets au dat naștere la ideea de a reproduce același profil de atracție în boilies-urile lor; și anume furnizarea de concentrații mari de ulei de pește în boilies-urile lor pe bază de făină de pește, în încercarea de a crește eficacitatea momelii și, astfel, prezentarea peștilor cu o momeală bogată în proteine ​​și ulei într-o formă care se dizolvă mai puțin rapid decât peleții de păstrăv.

La acea vreme, aceste momeli funcționau foarte eficient vara, când temperaturile apei erau mai ridicate, dar venind iarna erau larg acceptate ca fiind aproape inutile; și astfel a luat naștere afirmația „făinile de pește nu funcționează iarna”.

Pentru a combate această problemă întâlnită anual, în timpul iernii pescarii și-au schimbat momeala la o momeală cu conținut scăzut de ulei, bogat în proteine, care se bazează cel mai frecvent pe proteine ​​din lapte, hrană pentru păsări sau o combinație a celor două. Indiferent de alcătuirea exactă a momelii, aceasta se lăuda adesea cu un nivel ridicat de solubilitate și nutrienți și, de cele mai multe ori, cu un conținut scăzut de ulei, deoarece pescarii de succes ai epocii au recunoscut că uleiurile nu erau eficiente o dată. temperaturile apei au scăzut în lunile de iarnă.

anii 1990

Veniți anii 90 și a fost o poveste cu totul diferită. Produse în masă, momelile alimentare cu conținut scăzut de ulei au fost produse de companii comerciale de momeală și, prin urmare, pescarii nu mai trebuiau să-și schimbe momelile pe măsură ce se schimbau anotimpurile. Pescarii mari de pește au început curând să realizeze valoarea momelilor cu un conținut mai mare de solubil, disponibilitatea ingredientelor de momeală de calitate superioară s-a îmbunătățit și momelile eficiente pe tot parcursul anului au devenit mult mai disponibile pe scară largă.

Anii 2000 încolo

Astăzi, piața de momeli a evoluat și s-a dezvoltat semnificativ din acele vremuri ale boom-ului făinii de pește, iar ingredientele disponibile astăzi sunt obținute dintr-o gamă mult mai diversă de surse din acele vremuri și sunt de cea mai înaltă calitate posibilă. Apariția și creșterea internetului a facilitat aprovizionarea cu mai multe ingrediente de momeală de înaltă calitate din pretutindeni, rezultând o îmbunătățire a calității momelii utilizate de majoritatea pescarilor și, prin urmare, ștampila peștilor vizați și creșterea. ratele pe care le realizează.

Dar de ce mulți pescari încă își schimbă momelile iarna? De ce încă mai există concepția greșită „Fănurile de pește nu funcționează iarna” și din ce motiv?

Ei bine, să lămurim acest lucru; Făina de pește cu siguranță funcționează iarna, dar numai ca parte a unei momeli bine echilibrate, cu conținut scăzut de ulei, cu un conținut bun de solubil. De fapt, afirmația „Făina de pește nu funcționează iarna” este cel mai probabil o rămășiță a boom-ului făinii de pește, când momelile din făină de pește optimizate pentru apă aveau un conținut de ulei de peste 20% și la fel este o afirmație care într-adevăr nu funcționează. se aplică „momelilor din făină de pește” moderne, cum ar fi Odyssey XXX și Pacific Tuna, care au un conținut de ulei de 6-7% (comparați-l cu pelete de pește chiar grosiere, care au un conținut tipic de ulei de 12%).

Dar de ce uleiul nu este solubil în apă?

Deoarece apa este polară și uleiul este nepolar, moleculele lor nu sunt atrase unele de altele. Moleculele unui solvent polar precum apa sunt atrase de alte molecule polare, cum ar fi cele ale zahărului. Deci, să înțelegem bine, indiferent dacă conținutul de ulei al unei momeli bogate în ulei este derivat din adăugarea unui ulei lichid (de exemplu, ulei de somon) sau dacă este derivat din includerea ingredientelor bogate în ulei în amestecul de bază (de exemplu, arahide). Făină, Făină de Krill), conținutul total de ulei este încă mare și astfel încă inhibă performanța momei în apă rece.

Uleiul….. La ce este bun?

Ei bine, asta e o întrebare destul de pertinentă. Pe lângă faptul că este un atractor de apă caldă foarte ieftin, care se dispersează în sus prin straturile de înot, furnizează niște antioxidanți valoroși și reprezintă o sursă de energie foarte rentabilă. Dar, este cu adevărat ceea ce căutăm ca pescari și „custozi” ai stocului de crap din Marea Britanie?

Un mod simplu de a analiza impactul asupra sănătății asupra peștilor este de a lua în considerare două perspective de hrănire foarte diferite. În primul rând, crescătorul de pește care caută să crească păstrăv și vânat cât mai repede posibil, deoarece este plătit doar pe greutate; cu cât peștele pune mai multă greutate, cu atât este plătit mai mult. El va căuta o dietă foarte eficientă din punct de vedere al costurilor, care furnizează cantitatea maximă de energie la cel mai mic cost posibil (de exemplu, peleți de păstrăv); o dietă atât de bogată în energie, bogată în ulei, va crește rapid creșterea în greutate, dar va crea și daune pe termen lung peștilor care nu sunt destinați la masă în câțiva ani, așa cum sunt păstrăvii. În al doilea rând, ne uităm la crescătorul de pește care caută sănătate pe viață în peștele său; pești precum crapul care sunt crescuți pentru a crește și a supraviețui mulți ani, cresc într-un ritm mai lent și mai durabil decât Păstrăvul/Somonul etc., ceea ce permite tuturor organelor lor vitale să crească și să se dezvolte în sincronizare cu masa corporală. La fel ca un culturist care caută să crească mușchi sănătoși, el va baza o dietă de hrănire în jurul unui conținut scăzut de ulei, conținut mediu/ridicat de proteine ​​pentru a construi structura scheletică și mușchiul unui pește, folosind carbohidrații digerabili și proteinele digerabile ca surse de energie și proteine; mult mai eficiente ca stimulente de hrănire în apă rece datorită conținutului scăzut de ulei. utilizarea carbohidraților digerabili și a proteinelor digerabile ca surse de energie și proteine; mult mai eficiente ca stimulente de hrănire în apă rece datorită conținutului scăzut de ulei. utilizarea carbohidraților digerabili și a proteinelor digerabile ca surse de energie și proteine; mult mai eficiente ca stimulente de hrănire în apă rece datorită conținutului scăzut de ulei.

Vara vs Iarna

Cu riscul de a afirma ceea ce este evident, singurul lucru de care poți fi întotdeauna sigur este că ne vom prezenta întotdeauna momelile în apă. Deci, de ce ați folosi vreodată momeli cu conținut ridicat de ulei, despre care știți că sunt mai puțin eficiente și eliberează mai puțină atracție în apă?

Solubilitatea în apă a momeală și a atractorilor pe care îi conține este, desigur, un factor cheie pe tot parcursul anului, iar un conținut mai scăzut de ulei într-o momeală va ajuta la maximizarea solubilității acesteia la toate temperaturile apei, deoarece particulele solubile din momeală nu sunt acoperite într-un piele grasă, grasă, care nu se descompune ușor în apă, în special în apă rece. Prin urmare, un conținut redus de ulei va face o momeală mai solubilă, mai ușor de digerat și îi va permite să pescuiască să acceseze și să-și folosească nutrienții mai ușor la toate temperaturile. Din nou, când vă gândiți cât de fiabilă și cât de greu funcționează momeala pentru dvs., luați în considerare această întrebare simplă; Dacă momeala dvs. cu conținut scăzut de ulei și conținut solubil este optimizată pentru a funcționa bine iarna, când temperaturile apei sunt scăzute, de ce nu va funcționa și mai eficient vara, când apa este mult mai caldă?

Pe măsură ce temperaturile scad, nivelul activității peștilor și consumul de hrană se reduc, perioadele de hrănire se scurtează și numărul de mușcături realizate de pescari scade dramatic în majoritatea apelor, de câte ori se întâlnesc aceste circumstanțe provocatoare cu presupunerea că momeala a încetat să funcționeze și trebuie să fie schimbat?

Cu siguranță, dacă momeala ta este optimizată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în primul rând și este bine recunoscută de pește ca sursă de hrană, atunci ar fi o nebunie să te îndepărtezi de asta pentru a începe să stabilești o nouă momeală atunci când șansele sunt stivuite. tu din ce in ce mai mult in fiecare zi? Desigur, există momente în care factorul determinant al procesului de selecție a alimentelor folosit de pește se schimbă (culoare, gust, aromă, mișcare (de exemplu, larve), densitate, textură), dar reacționând la aceste schimbări, oferind în același timp ulei scăzut, digerabil pe tot parcursul anului. momeala în volume reduse trebuie să fie cu siguranță punctul de plecare rațional.

Live System este o momeală de iarnă extrem de populară și de mare succes, dar te-ar surprinde să știi că are un conținut de ulei mai mare decât Pacific Tuna și Odyssey XXX – ambele momeli pe care chiar și cei mai experimentați pescari le-ar clasifica drept „momeli din făină de pește” datorită ingredientelor lor derivate din pește. În mod similar, „uleiuri de iarnă”, cum ar fi uleiul de somon de iarnă, au fost, de asemenea, subiectul de discuție de mulți ani și sunt considerate de pescari pentru utilizare pe tot parcursul anului datorită potențialului lor perceput de atracție în apă rece. Uleiurile de iarnă sunt pur și simplu uleiuri standard pentru furaje în vrac (de exemplu, ulei de somon, ulei de hering etc) care sunt răcite pentru a se solidifica parțial și apoi depunerile de ceară sunt îndepărtate din soluția rezultată. Aceasta doar elimină o proporție din materia grasă care se îngheață la cea mai înaltă temperatură, dar nu face nimic pentru a îmbunătăți solubilitatea în apă a uleiului rămas. Pescuitul cu momeli și ingrediente bogate în ulei, chiar dacă încercați să le îmbunătățiți solubilitatea în apă utilizând emulgatori și alte metode, a fost mult timp identificat de către producătorii de momeli cunoscători ca un dezavantaj uriaș în comparație cu utilizarea de momeli cu un conținut scăzut de ulei și un nivel ridicat de solubilitatea apei.

Ooh, arata destul de bun pentru a manca….

Pentru ochiul uman, un boilie acoperit cu ulei arată umed, suculent și are un potențial de atracție mai mare decât cel al unei momeale cu textura uscată și cu conținut scăzut de ulei. Când, de fapt, este destul de probabil ca contrariul să fie adevărat. Dacă vă imaginați, o momeală cu conținut scăzut de ulei, foarte solubilă se va „usca” rapid la aer prin straturile sale exterioare și devine mai deschisă la culoare, mai aspră și mai poroasă pe măsură ce face acest lucru. În timp ce acest lucru înseamnă că arată mai puțin atractiv pentru ochiul uman, este de fapt un bun indicator al capacității unei momeli de a schimba apă prin piele și de a elibera atractori solubili în direcția opusă atunci când este introdusă în apă. O momeală care va avea un avantaj imens față de un boilie cu conținut mai mare de ulei sau unul acoperit cu ulei care formează potențial o barieră grasă și blochează unii dintre atractorii săi, reducând eficiența atractorilor pe care îi conține.

Ei bine, probabil ați auzit mai mult decât suficient despre uleiuri deocamdată, dar sperăm că aveți o mai bună înțelegere a rolului pe care îl joacă în momeală – și a confuziei cauzate de acea veche concepție greșită „Fănurile de pește nu funcționează iarna”. Faptul este simplu; în lunile mai reci, mai puțin ulei este mai bine, îmbunătățește solubilitatea momelii și ajută la menținerea acelor atractori foarte importanți să se scurgă din momeală. Uleiurile își au cu siguranță locul în pescuitul crapului, dar înțelegerea mai multă a modului de utilizare a acestora vă poate ajuta doar atunci când vine vorba de a decide ce să folosiți pentru a vă maximiza șansele de succes pe tot parcursul anului.