Știuca este destul de comună și se găsește în majoritatea râurilor și lacurilor din Quebec și Ontario. Cu toate acestea, acest lucru nu face pescuitul la știucă plictisitor sau ușor! Prinderea acestui prădător de apă dulce poate fi o provocare și retragerea lui într-unul și mai mare. Claude Bissonnette, cumpărător la SAIL și expert în pescuit, are toate cele mai bune sfaturi și tehnici pentru ca expediția ta de pescuit la știucă să fie una de succes.

Unde să pescuiești știucă

Pescarii pot încerca pescuitul la știucă atât în ​​lacuri, cât și în râuri. Peștele de măsline până la verde închis, care prezintă pete palide pe spate și un set impresionant de dinți, este un vânător natural și, în general, este întotdeauna flămând. Acest lucru face ca zonele puțin adânci și pline de buruieni să fie locuri ideale pentru pescuit, deoarece știuca se va ascunde acolo așteptând să vină pești mai mici. Încearcă-ți norocul aproape de vegetație, cum ar fi stuf, buruieni lungi sau iarbă, sau chiar sub copacii care stăpânesc.

Pentru mai multe informații despre caracteristicile știucii de nord (cea mai comună specie de știucă din Quebec și Ontario), aruncați o privire pe blogul nostru anterior despre cele mai bune unelte pentru pescuitul știucii .

Perioada ideală a anului pentru pescuitul la știucă

Cu excepția sezonului de depunere a icrelor, este posibil să pescuiți știucă pe tot parcursul anului, inclusiv iarna. Sezonul de pescuit la știucă se desfășoară în general din mai până la sfârșitul lunii martie.

Momentul ideal al zilei pentru pescuitul la știucă

Știucile sunt mai active atât în ​​amurg, cât și în zori. Luați o cafea tare și urmăriți să fiți pe apă dimineața devreme sau urmăriți apusul soarelui de pe malul râului. Evitați serile și nopțile, deoarece nu există prea multă activitate când lumina este dispărută.

Cel mai bun echipament de luat cu tine

Echipamentul de care veți avea nevoie pentru pescuitul la știucă depinde de tehnica de pescuit pe care o alegeți, deși majoritatea oamenilor tind să se țină de trusa de spinning obișnuită pentru a evita achiziționarea de echipamente noi. Stiuca poate fi o provocare pentru a prinde bine, așa că aruncați o privire pe blogul nostru anterior despre cel mai bun echipament de pescuit la știucă pe care să îl luați cu dvs. pentru a vă asigura că sunteți pregătit corespunzător. Veți avea nevoie de o lansetă și mulinetă destul de robuste, precum și de un clește cu vârf lung și o plasă de aterizare puternică pentru a manipula exemplare mai mari.

Principalele tehnici de utilizat

Să mușcăm poate fi destul de ușor, deoarece știucile sunt întotdeauna dispuse să profite de șansa unei mese gratuite. Aceasta înseamnă că pot fi folosite majoritatea tehnicilor de pescuit, de la spinning la baitcasting, trolling și pescuitul cu muscă. Provocarea constă în a ști când să folosești pe care. Bissonnette are câteva sfaturi pentru a vă ajuta să alegeți tehnica potrivită în funcție de locația dvs.

Învârtire

Spin casting este grozav pentru pescuitul la știucă, deoarece nu necesită echipament special și se poate face la fel de bine de pe malul râului sau de pe o barcă.

Odată ce ați mușcat, vă va fi nevoie de un pic de finețe pentru a vă încuraja captura. O stiuca te poate lasa sa o tragi destul de usor inapoi pentru o vreme, deoarece s-ar putea sa nu simta carligul sau sa nu realizeze ca a fost prinsa, dar odata ce o face (adesea in apropierea barcii), va lupta destul de agresiv pentru a scapa. Bissonnette recomandă să reduceți rezistența mulinei dvs. pe măsură ce captura dvs. se apropie de barcă pentru a evita să vă rupeți linia sau chiar și lanseta, deoarece încearcă să se întoarcă brusc înapoi.

Baitcasting

Pescarii mai experimentați ar putea dori o precizie suplimentară și o distanță mai mare de aruncare, caz în care baitcastingul va da rezultate mai bune. Este, de asemenea, tehnica de alegere atunci când se folosesc naluci mai grele, care pot funcționa bine pentru pescuitul la știucă.

Troling

Trollingul poate fi deosebit de eficient pentru cei care pescuiesc pe lacuri mai mari sau mai adânci. Specimenele de știucă mai mari vor fi uneori suficient de încrezătoare pentru a vâna în apă deschisă, fără acoperire de vegetație, așa că încercați să trageți cu crankbait pentru a avea șansa la o captură considerabilă.

„Când trolezi, este ușor să-ți relaxezi mâinile puțin în timp ce aștepți o mușcătură. Mulți oameni pe care îi cunosc au pierdut o lansetă în acest fel, așa că asigură-te că ții tot timpul o strânsă strânsă de lansetă, astfel încât să nu te lași după ce ai o mușcătură puternică, bruscă”, spune Claude Bissonnette.

Peste zburator

Pescuitul la muscă este ideal pentru a vă plimba în ape puțin adânci în apropierea vegetației. Căutați pești vizibili care se ascund în iarbă sau buruieni, mișcăți-vă încet și aruncați firul în apropiere. Luați o pereche bună de licopitori și folosiți muște de mărimea șase până la opt, astfel încât să fie ușor de observat de peștii înfometați. Aruncă o privire la selecția de pescuit la știucă de la Neptune și MFC .

Prinde și eliberează

Știuca nu este ușor de filet. Conține o mulțime de oase și mulți oameni preferă să o elibereze înapoi în apă după ce l-au prins, decât să-și încerce mâinile la filet. Captura dvs., dacă o eliberați, va avea șanse mari de supraviețuire, dar evitați să o manipulați prea mult, deoarece ați putea deteriora branhiile sau ochii, ambele echivalente cu o condamnare la moarte. Odată prins, lăsați-l în plasa de aterizare, îmbrăcați-vă o pereche groasă de mănuși de pescuit și scoateți cârligul folosind un clește cu nas lung.

Pescuitul stiucii iarna

Pescuitul de iarnă poate fi puțin mai pasiv, deoarece pescarii stabilesc adesea câteva linii de vârf și așteaptă ca peștele să muște cu un termos fierbinte. Dar pentru cei care speră la o provocare mai mare, pescuitul pe gheață poate fi destul de distractiv, deoarece știuca rămâne activă și se mișcă mult chiar și în frig. Pregătește-te cu o trusă bună de pescuit de iarnă (inclusiv o undiță de pescuit cu gheață medie până la grea), apucă un suport pentru undiță și alege o momeală atractivă pentru a avea șanse mari la un exemplar considerabil.

Puteți alege momeală vie, momeală moartă sau momeală artificială, dar aveți grijă, deoarece utilizarea momeală vie sau momeală nu este întotdeauna permisă. Aici, sfatul principal al lui Bissonnette este să verificați reglementările locale înainte de a pleca, deoarece unele zone (inclusiv Ontario) permit utilizarea de momeală vie, în timp ce altele (inclusiv Quebec) nu. Utilizarea momelii de pește mort este, de asemenea, restricționată în Quebec și permisă numai în timpul iernii.

Câteva sfaturi pro

Claude Bissonnette are câteva pepite suplimentare de împărtășit pentru o expediție reușită de pescuit la știucă:

  • Purtați ochelari de soare polarizați. Acest lucru va reduce strălucirea apei și vă va permite să vedeți unde se ascund peștii, astfel încât să vă puteți apropia încet și să aruncați în apropierea lor.
  • Știuca este un pește vicios și mirositor. Dacă nu ai de gând să-l mănânci, Claude Bissonnette recomandă să nu-l aduci deloc în barcă și să-l desprinzi direct în plasa de aterizare.
  • Citiți despre știuca de nord înainte de a pleca! Înțelegerea tiparelor de comportament și a caracteristicilor prăzii tale vă va oferi o șansă mai mare de a o prinde.