Carp Cruising[1]

Nu există nimic ca să prinzi un crap de la suprafață. De fapt, este probabil cel mai interesant mod de a pescui. Spre deosebire de a sta în spatele unui set de alarme de mușcătură nemișcate, prinderea unui crap de pe vârf implică să vezi că crapul ia de fapt momeala!

Mulți oameni au o idee despre cum cred că arată pescuitul la suprafață la crap. Își imaginează un tip stând cu o lansetă și mulinetă, cu ochii decojiți pe flotor și care așteaptă cu răbdare să lovească în momentul perfect.

Adevărul este că pescuitul la crap de suprafață înseamnă mai mult decât să stai și să aștepți. În acest articol, aflăm despre ce veți avea nevoie pentru a reuși să prindeți crapul de la suprafață.

#1

GĂSIȚI-I CU OCCHERI DE SOARE POLARIZAȚI

Găsirea unui crap înotând în straturile superioare ale apei este prima care atinge succesul. Ideea este că să le găsești nu este atât de ușoară, mai ales cu cantitatea de strălucire reflectorizante într-o zi obișnuită de vară.

Tocmai de aceea port cu mine ochelari de soare polarizați de fiecare dată când merg la pescuit. Am plecat chiar acasă când mi-am dat seama că le-am uitat – atât de importante sunt pentru mine!

Acestea funcționează folosind un model chimic laminat pentru a filtra undele de lumină orizontale, permițându-vă să vedeți sub stratul de suprafață al apei.

#2

LUMINĂ DE CĂLĂTORIE

După cum tocmai am menționat, trebuie să găsiți crapii înainte de a-i putea prinde. Este posibil să fie nevoie să acoperiți multă apă înainte de a le găsi, ceea ce ar putea însemna să mergeți ore întregi la soarele fierbinte.

Se recomandă să luați doar ceea ce este absolut necesar. Îmi aduc lanseta, plasa și rucsacul mic. În rucsac sunt elementele esențiale, cum ar fi o găleată mică de momeală, o cutie mică de obiecte și cântar – împreună cu sandvișurile mele.

#3

FACEȚI NECESARE

Una dintre cele mai ușoare modalități de a prinde orice pește, fie pe fund, fie la suprafață, este să declanșezi o frenezie de hrănire.

Lucrul grozav despre pescuitul de suprafață este că știi de fapt când peștii se hrănesc la locul tău.

Ca atare, îmi place să patrulez lacul și să momez câteva zone. Odată ce peștii iau momeală, voi începe să curgă din ce în ce mai mult până când crapii se luptă între ei pentru fiecare din urmă.

Făcând acest lucru economisește mult timp. Înseamnă că nu trebuie să stai acolo uitându-te ore în șir la momeala de cârlig. În schimb, puteți arunca momeala cu cârlig dincolo de peștele care se hrănește, vă puteți întoarce înapoi în zona de hrănire și apoi puteți să vă pregătiți să vă ridicați într-un crap de luptă.

#4

CREAȚI O POTĂ DE ULEI

Iată un sfat pentru ca crapul să înnebunească cu adevărat după momelile tale – înmuiați gratuiturile în ulei de somon. Acest lucru va crea o pată de ulei la suprafață, cu o aromă delicioasă de somon plutind în jurul straturilor superioare.

De fapt, uleiul singur poate trage crapul de jos și în straturile de suprafață. Aici, crapul va căuta în mod activ alimente de mâncat. Provoacă o frenezie de hrănire, dar nu trebuie să le dai multă mâncare și riști să-i hrănești prea mult.

Puteți cumpăra pelete de crap plutitoare cu conținut ridicat de ulei, dar prefer să le ofer gratuitilor mei o acoperire cu ulei de somon cu câteva ore înainte de a merge la pescuit.

#5

AI GRIJĂ LA UMBRA TA

Dacă poți vedea crapii, există șansa să te vadă și pe tine. Ca atare, stai departe de malul apei și fii atent la felul în care umbra ta lovește apa.

Ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să sperii bancul de hrănire a crapului pentru că nu ai fost atent când ți-ai instalat uneltele.

#6

AM SAU PM

Doar pentru că vezi o mulțime de crapi care se găsesc în soarele amiezii, nu înseamnă că acesta este și cel mai bun moment pentru a prinde un crap de la suprafață.

Adevărul este că atât zorile cât și amurgul sunt ambele grozave pentru pescuitul de suprafață. Crapii se simt în siguranță și își hrănesc cea mai mare parte în aceste ore.

Aceasta este o veste grozavă, deoarece înseamnă că puteți coborî la lac înainte sau după muncă. Totul este să folosești timpul în avantajul tău, iar una dintre cele mai bune modalități de a face asta este cu o tijă, ochelari de soare polarizați și o pâine.

#7

AVEȚI RĂBDARE CÂND PESCUIȚI

Unul dintre lucrurile grozave despre pescuitul de suprafață este că nu este prea greu să vezi un crap când sunt la vânătoare. Ele vor apărea adesea în vârful apei sau lângă buruieni în căutarea hranei.

De aceea, nu trebuie să fii nerăbdător aruncând momeala cu cârlig imediat. Cea mai bună tactică este să rămâi răbdător și mobil și apoi să faci în cele din urmă atunci când ai încredere că vei prinde unul.

#8

UTILIZAȚI UNELTE SPECIFICE SUPRAFEȚEI

Folosirea unei lansete rigide și a unei linii de fluorocarbon de 20 lb nu va pune șansele în favoarea. Dacă doriți cu adevărat să prindeți crapul de pe vârf, trebuie să utilizați unelte care sunt construite pentru pescuitul la suprafață. Aceasta include utilizarea unei linii mai subțiri, a unei tije cu vârf moale și a cârligelor mai mici. Vom sări în cele mai bune unelte de pescuit de suprafață foarte curând.

#9

MERGEȚI DUPĂ PEȘTELE ȚINTĂ

Unii dintre voi s-ar putea să aibă un anumit pește pe care doriți să-l prindă. Dacă da, pescuitul de suprafață este una dintre cele mai bune modalități de a viza crapul visurilor tale. De exemplu, odată am pescuit într-un lac care conținea o mare fantomă-comun pe care toată lumea dorea să-l prindă. Și după cum vă puteți imagina, acest crap a ieșit ca un deget mare dureros! 

Pescuitul pe fund pentru acea fantomă comună era pur și simplu un joc de șanse, dar pescuitul la suprafață însemna că poți urmări crapul și să arunci o bucată de pâine direct pe cap.

#10

LUAȚI ÎN CONSIDERARE VIAȚA PĂSĂRILOR

Apa ta conține păsări? Atunci poate fi necesar să adoptați o abordare diferită a pescuitului de suprafață. Mi-am făcut multe planuri principale, doar ca păsările să-mi strice pescuitul.

Pe unele ape, doar scoaterea unei catapulte din geantă poate aduce 132 de pescăruși și 42 de lisăci la înot. O metodă este să nu folosiți niciun fel de gratuități. În esență, vei patrula lacul cu o singură momeală, gata să o arunci pe capul unui crap care face plajă – o bucată de pâine face minuni!

De asemenea, puteți încerca să hrăniți sau să distrageți atenția păsărilor, ceea ce funcționează bine dacă lacul dvs. are o cantitate mică de păsări. Pur și simplu aruncați o pâine într-o zonă departe de locul unde pescuiți.

#11

NU LOVI PREA DEVREME!

Pescuitul la crap este foarte interesant! Dar este important să vă păstrați calmul și să nu loviți prea devreme. Aceasta este o greșeală pe care văd oameni făcând în fiecare vară pe lacul meu local. Pur și simplu așteptați ca firul să se strângă și apoi ridicați-vă în crap pentru a fixa cârligul.

Chiar nu este nevoie să tragi instantaneu de tija cât poți de tare. De fapt, acest lucru poate trage cârligul din gura crapului sau poate cauza deteriorarea crapului.

A lovi prea devreme îți poate strica șansele pentru totdeauna! Poate speria crapii să nu se hrănească sau chiar să-i facă să se mute în altă zonă a lacului.

CELE MAI BUNE LANSETE ȘI MULINETE PENTRU PESCUITUL LA CRAP LA SUPRAFAȚĂ

Există numeroase tipuri diferite de undițe și mulinete pe care le puteți folosi pentru pescuitul de suprafață la crap. Nu există într-adevăr o „cea mai bună” alegere, deoarece depinde de tipul de teren pe care vă aruncați linia, de cât de adâncă este apa și de alți factori precum preferințele dvs. personale. În general, totuși, multor oameni consideră că este mai ușor să folosească o tijă moale și o mulinetă, ceea ce face mai ușor să absoarbă fiecare pasă sub vârful lansetei, fără a scoate cârligul.

Îmi place să folosesc o lansetă de 12 ft cu o curbă de testare de 2 lb până la 2,5 lb – Daiwa PowerMesh Floater fiind cea mai bună alegere.

CELE MAI BUNE CÂRLIGE PENTRU PESCUITUL CRAPULUI DE SUPRAFAȚĂ

Mărimea cârligului pe care o alegeți depinde de momeala pe care o alegeți. În general, ați folosi un biscuit de câine mic, așa că este de preferat un cârlig mic. Folosirea unui cârlig mare poate însemna că momeala pentru cârlig se scufundă – hopa!

Cârligele mici sunt, de asemenea, mai greu de detectat de crap. În timp ce crapii nu știu ce este un cârlig, unii crapi se vor feri de un freebie care arată suspect de diferit de ceilalți.

De asemenea, va trebui să vă gândiți la dimensiunea crapului și dacă sunt prezente agățători sau paturi de buruieni. Crapul mai mare și prezența buruienilor vor necesita un cârlig mai gros/mai puternic. În general, o mărime 8 sau 10 este ideală pentru a prinde crapul de pe vârf.

Dacă într-adevăr trebuie să folosiți un cârlig mai mare, puteți încerca să-l ascundeți folosind o bucată mare de pâine. Aceasta este de fapt tactica mea preferată pe un lac de parc local, cu o mulțime de crapi mari de până la 48 lb.

Recomandarea mea sunt cârligele Korda Mixa , care sunt concepute pentru pescuitul la suprafață

CELE MAI BUNE MOMELI PENTRU PESCUITUL CRAPULUI DE SUPRAFAȚĂ

Alegerea ta de momeală poate fi factorul decisiv dacă prinzi sau nu un crap. Există multe opțiuni, așa că nu vă fie teamă să experimentați cu fiecare.

Dacă folosiți gratuități, încercați să obțineți momeala dvs. să se potrivească cu ele, ceea ce este cunoscut sub numele de „potriviți trapa”. Acest lucru este deosebit de important pe lacurile care văd mult pescuit de suprafață, deoarece crapul va fi în mod natural mai suspicios.

Personal, îmi place să decupez un pop-up maro în forma ofertelor mele gratuite. Îmi înmoaie atât ofrandele, cât și momeala mea de cârlig în ulei de somon, astfel încât acestea să pară identice cu un crap de hrănire. Acest pop-up este ușor de atașat la păr. Alternativ, puteți face o mică canelură pe o parte și apoi lipiți cârligul de pop-up.

Folosirea fulgilor de pâine este una dintre cele mai vechi momeli pentru pescuitul crapului, dar asta nu înseamnă că nu va funcționa astăzi. De fapt, pâinea este încă una dintre cele mai bune modalități de a prinde crapii de suprafață, mai ales dacă doriți să faceți o linie liberă (linea principală legată direct de cârlig, fără flotor sau alt accesoriu).

Oamenii hrănesc cu pâine rațele de pe lacul tău? Dacă da, crapii sunt probabil obișnuiți să se hrănească cu resturi. Pâinea este obișnuită cu un efect devastator asupra lacului din parcul meu local.

CEA MAI BUNĂ LINIE PENTRU PESCUITUL DE SUPRAFAȚĂ

Mainline joacă un rol important în prinderea crapului de la suprafață. Vrei o linie greu de văzut, care plutește deasupra și suficient de puternică pentru lacul / mărimea crapului.

Acum, unora le place să-și folosească linia principală direct până la cârlig, în timp ce altora preferă să folosească un hooklink mai subțire pe cealaltă parte a plutitorului. După părerea mea, depinde dacă aveți o linie de pescuit de suprafață adecvată pe mulinetă.

Linia nu trebuie să fie foarte specială – asigurați-vă doar că este puternică și plutește. Ca iubitor al firului de fluorocarbon atunci când pescuiesc pe fund, a trebuit să trec cu răutate pe o linie diferită a mulinetei mele de suprafață (fluorocarbonul se scufundă ca o cărămidă).

Kruiser Control este o linie principală excelentă pentru pescuitul de suprafață.

CELE MAI BUNE PLUTITOARE PENTRU PESCUITUL LA SUPRAFAȚĂ LA CRAP

Veți avea nevoie de un controler plutitor dacă doriți să pescuiți mai mult de câțiva metri în lac. Controlerul exact pe care îl alegeți va depinde exact de cât de departe trebuie să îl aruncați, împreună cu tipul pe care îl preferați.

Nu ar trebui să vă faceți griji prea mult cu privire la greutatea care deranjează peștii, deoarece puteți pur și simplu arunca dincolo de ei și apoi vă întoarceți până când vă aflați printre crapii care se hrănesc.

Controllerul meu preferat este Korda Interceptor . Vine într-o gamă de dimensiuni, ceea ce înseamnă că puteți găsi dimensiunea perfectă pentru cerințele dvs. exacte. Îmi place și acest stil de float, deoarece fixează cârligul atunci când crapul ia momeala.

IA-L PE ZIGGY CU EL!

Există o altă metodă când vine vorba de prinderea crapului din straturile superioare ale apei, care este cunoscută sub numele de pescuit în zig rig.

 O platformă zig implică folosirea unui cârlig lung și flotant, care suspendă momeala la o adâncime predeterminată . Deși majoritatea oamenilor își suspendă hookbaitul la un picior sub suprafață, puteți folosi și o platformă zig „de adâncime excesivă”, care implică ca lungimea cârligului să fie mai mare decât adâncimea apei.

Este un fapt cunoscut că crapii nu își petrec 100% din timp pe partea de sus sau de jos a lacului. De fapt, ei își petrec cea mai mare parte a timpului în mijlocul apei, motiv pentru care utilizarea unei platforme zig este un avantaj atât de mare.

Majoritatea pescarilor, din păcate, nu au prea multă încredere în configurația zig rig-ului, așa că tind să-l bobineze după doar treizeci de minute și ceva. Acesta este motivul pentru care vă sugerez să începeți pe o apă curgătoare (lac ușor) pentru a vă testa configurația și pentru a vă consolida încrederea. Asigurați-vă că îi acordați o șansă corectă!

Obținerea hookbait-ului la adâncimea exactă este esențială pentru a reuși cu dispozitivul zig, ceea ce poate însemna că uneori trebuie să schimbați lungimea platformei de câteva ori. Vestea bună este că pescuitul ar trebui să fie ușor odată ce ați găsit adâncimea la care crapii sunt confortabili.

Într-un fel, există două tipuri diferite de pescuit în zig rig. Una presupune ca crapul să-ți ia momeala ca aliment, în timp ce celălalt profită de curiozitatea crapului.

Este o idee bună să mergeți cu abordarea alimentară pe lacuri bine aprovizionate, care se face prin spodding un amestec tulbure peste locul dvs. Acest lucru creează o competiție de hrănire pe măsură ce crapul intră într-o frenezie de hrănire la mijlocul apei (majoritatea campionatelor de pescuit sunt de obicei câștigate folosind această tactică de pescuit la crap).

Pe un lac cu aprovizionare redusă, s-ar putea dovedi inutil să vă puneți spod peste locul dvs., deoarece este posibil să nu fie niciun pește în zonă, iar amestecul de spod se va scufunda în fund. Acesta este momentul în care factorul curiozității intră în joc. De fapt, momelile fără arome își scot în mod regulat peștele pe omologii lor aromați în această situație.

O bucată de plută sau spumă neagră este o opțiune grozavă de momeală care poate părea neatractivă la început, dar prinde o încărcătură de crap – datorită faptului că ei mușcă momeala din curiozitate și, ca urmare, se agăță.

Instalația zig este o tactică pe tot parcursul anului și nu doar pentru pescuitul de vară la crap. Desigur, este foarte eficient vara, deoarece crapii își petrec cea mai mare parte a timpului în straturile de suprafață, absorbindu-se de soare. Cu toate acestea, este foarte eficient și iarna, deși mult mai greu de stabilit adâncimea exactă și zonele de pescuit. 

La pescuitul de iarnă la crap vei constata că crapul rar își dorește să se hrănească, aici intră din nou în joc avantajul factorului curiozitate. Instalația zig poate fi o tactică fantastică de folosit în zilele calde de iarnă și mai ales când începe să vină în primăvară, cu straturile de suprafață mai calde.

CONCLUZIE

Aceasta se încheie postarea mea despre pescuitul la crap de suprafață! Sper că ați găsit-o de ajutor.

Voi încheia spunând că personal obișnuiam să neglijez straturile de suprafață – optând întotdeauna pentru a folosi momeli de jos în marginile de mică adâncime. Totuși, cu cât am experimentat mai mult pescuitul de suprafață, cu atât am prins mai mult și cu atât mai mult îmi creștea încrederea. Așa că scoateți echipamentul de suprafață și începeți să prindeți!