În calitate de scriitor de pescuit cu muscă, precum și de instructor de pescuit cu muscă și de casting, o întrebare simplă pare să apară din nou și din nou.

„Vreau să cumpăr o lansetă pentru pescuitul meu cu muscă. Care este cea mai bună lansetă generală pentru păstrăv?”

Răspunsul standard din partea membrilor de lungă durată din industria pescuitului cu muscă este de fapt destul de simplu.

 1. Faceți o cantitate suficientă de cercetare.
 2. Restrângeți opțiunile în funcție de bugetul dvs. și de preferințele dvs. de pescuit.
 3. Vizitează-ți magazinele locale de muște și aruncă modelele care par potrivite.
 4. Cumpără lanseta care îți place cel mai mult.

În timp ce acel sfat pare rezonabil la vedere, există o problemă care îl face mai puțin decât ideal. Înainte de a explica problema, v-aș ruga să luați în considerare experiența mea personală ca schior alpin.

Crescând, am schiat de câteva ori în fiecare an de la vârsta de șase sau șapte ani. Pe măsură ce am îmbătrânit, modelul s-a dovedit maleabil. Uneori schiam câteva zile pe an, alteori o săptămână sau două, iar alteori deloc. Apogeul meu ca schior a venit probabil acum 25 de ani, când am avut un permis de sezon la Bridger Bowl din Montana — la vremea aceea locuiam la aproximativ 15 minute de munte — și un prieten, care era un instructor de schi extrem de talentat, mi-a oferit un câteva lecții gratuite care mi-au îmbunătățit cu adevărat forma.

În cele mai bune condiții, am fost un schior intermediar solid. Privind în urmă, totuși, m-am bazat în continuare pe prieteni și profesioniști din industrie pentru a mă ajuta să aleg cele mai bune schiuri pentru abilitățile și bugetul meu.

  Au trecut, bineînțeles, anii și nu mai schiez deloc acum când am 60 de ani. Dacă m-aș îndrepta mâine spre pârtii, cu abilități care au ruginit în ultimele două decenii, nu sunt sigur că aș putea schia suficient de bine pentru a mă distra – sau a deosebi o pereche bună de schiuri de o pereche mediocră. .

  Aș putea testa o jumătate de duzină de perechi de schiuri noi și să iau o decizie educată cu privire la care sunt cele mai bune pentru mine? Sincer să fiu, tind să mă îndoiesc.

  Ceea ce mă readuce la sfatul „vizitează-ți magazinele locale de muște și aruncă lansetele care par cele mai potrivite” pe care l-am împărtășit mai devreme. Această abordare funcționează grozav pentru cei care sunt împliniți. Rolele solide cu muscă – pescarii care pot arunca bucle strânse frumoase cu o greutate de 5 de la 20’ la 60’ – ar trebui să poată încerca o jumătate de duzină de lansete și să aleagă pe cea care le place cel mai bine fără absolut nicio problemă.

  Cu toate acestea, pescarii noi sau cei care pescuiesc de ceva vreme, dar nu și-au dezvoltat niciodată cu adevărat abilitățile de turnare, nu vor avea cunoștințele necesare pentru a face o alegere educată. Un expert în pescuitul cu muscă pe care îl cunosc a remarcat odată: „Majoritatea oamenilor nu aruncă suficient de bine pentru a judeca calitatea unei lansete de muscă”. Avea dreptate, desigur. Ceea ce indică o enigmă destul de serioasă. Dacă pescarilor le lipsesc abilitățile de a face diferența între diverse lansete, de unde știu pe care să cumpere?

  E o întrebare grea. Deși există o mulțime de hype de marketing în jurul lansetelor de muscă și o mulțime de oameni care se consideră experți, nu sunt convins că există resurse grozave pentru pescarii noi sau intermediari dispuși să-și cheltuiască banii câștigați cu greu pe un mare… lanseta de musca de calitate.

  Unde ne lasă asta? Ar trebui pescarii cu mai puțină experiență să aibă încredere în producătorii de lansete pentru a le direcționa către lanseta potrivită? Ar trebui să aibă încredere în angajații magazinului de zburătoare sau în ghizi care ar putea avea un interes personal în promovarea unui anumit model sau marcă? Ar trebui să se bazeze pe mass-media în aer liber sau pe „experți” cunoscuți în pescuitul cu muscă sau pe oamenii cu care pescuiesc? Care este cea mai bună cale de urmat?

  Iată sfatul meu pentru pescarii noi sau pentru roți mai puțin stelați care doresc să cumpere o lansetă care să le satisfacă nevoile în anii următori.

  1. Stabiliți un buget și respectați-l.
  2. Întrebați-vă ce părere aveți despre tijele de muscă. Sunt ele doar un instrument pentru a îndeplini o sarcină? O lansetă trebuie să fie plăcută din punct de vedere estetic? Funcția depășește durabilitatea sau durabilitatea este mai importantă decât modul în care funcționează o lansetă pe apă? Sunteți mai concentrat pe turnare, sau protejarea tippeturilor luminoase sau să luptați cu un pește cât mai rapid și eficient posibil? Cât de vitală este o garanție bună?De asemenea, vei dori să fii sincer cu tine însuți. Dacă ești cineva care pune foarte mult accent pe mărci și etichete sau care dorește ca alți pescari să-ți admire noua lansetă, ar trebui să ții cont de asta. Dacă nu îți pasă de ceea ce cred alții, este un lucru important de știut din timp. Și cu siguranță nu ar strica să faci o listă cu tot ce vrei de la noua ta lansetă înainte de a-ți scoate cardul de credit.
  3. Faceți cât mai multe cercetări posibil, ținând cont de faptul că unii oameni sunt resurse mai bune decât alții, iar anumite persoane vor avea un stimulent să vă îndrume într-o anumită direcție. Cu alte cuvinte, „caveat emptor”. Lăsați cumpărătorul să aibă grijă.

  Toate cele trei puncte de mai sus, deși utile și importante, sunt relativ standard. Acum aș dori să plec în afara drumurilor bătute și să împărtășesc câteva sfaturi finale pe care nu le vei auzi în fiecare zi.

  Dacă sunteți un pescar începător sau intermediar, ar trebui să acordați o atenție deosebită modului în care o companie își comercializează lansetele de muscă. Dacă folosesc termeni precum „rapid” sau „foarte rapid” pentru a descrie o anumită lansetă, acesta este un steag roșu; un semn de avertizare că lanseta în cauză probabil că nu va fi potrivită pentru tine.

  De zeci de ani, producătorii de lansete au susținut că lansetele mai rapide (sau mai rigide) sunt lansete mai bune. Deși acest lucru poate fi adevărat în anumite situații specifice și pentru anumite rolătorii, nu este o afirmație exactă în general. Lansetele rapide nu se flexează ușor și necesită mult mai mult efort pentru a arunca. Unul dintre cei mai buni rolători pe care îi cunosc – și un mare pescar, de asemenea, a rezumat odată lucrurile într-un magazin de muscă din Montana. A luat o tijă rigidă, a flexat-o, a clătinat din cap dezamăgit și a declarat: „Nu, mulțumesc. Îmi plac tijele care se îndoaie.”

  Mai recent, un pescar de muscă incredibil de priceput pe care îl cunosc a spus exact același punct:

  „Majoritatea muncii efectuate cu tija este rezultatul rotației și nu al flexiei. Dar flexibilitatea este ceea ce face ca o lansetă să fie plăcută sau neplăcută de aruncat.” El a continuat să adauge: „Majoritatea lansetelor a făcut să se simtă groaznic astăzi”. Apoi a încheiat cu: „Oamenii sunt incredibil de adaptabili și pot face să funcționeze lansetele proaste, ceea ce facem de ani de zile. Ne putem convinge chiar și să credem că lansetele rele sunt bune. Mulți pescari nu au aruncat niciodată o lansetă cu senzații plăcute. Dacă ar ști asta.”

  Dacă ar ști ei…

  La sfârșitul zilei, sfatul meu este relativ simplu. Dacă ești un începător sau un aruncător mai puțin stelar și dacă ești în căutarea unei noi undițe pentru păstrăv, ar trebui să stabilești un buget, să decizi exact ce vrei de la noua ta lansetă și apoi să faci cât mai mult cercetare pe cât posibil.

  De asemenea, aș sugera să excludeți fiecare lansetă cu acțiune rapidă pe care o întâlniți. Lipiți-vă de lansete cu acțiune medie, sau moderată sau medie-rapidă; cel puțin până când poți arunca suficient de bine pentru a lua singur o decizie educată.

  (Ca o parte, apreciatul ghid și instructor de pescuit cu muscă Brant Oswald sugerează să achiziționați o lansetă cu mult sub bugetul dvs. de lansetă, apoi să aplicați banii pe care tocmai i-ați economisit pentru lecțiile de lansare la muscă.)

  La sfârșitul zilei, desigur, există o ultimă întrebare de luat în considerare. Știm că pescarii de păstrăv au achiziționat mii și mii de lansete cu acțiune rapidă în ultimii 30 de ani. Sunt inutile? Ar trebui să le reutilizam ca bețe de schi sau caiete de vad? Ar trebui să le punem în depozit sau să le dăm celor mai bune roți pe care le cunoaștem? Ce ar trebui să se întâmple cu toate acele tije prea rigide?

  Sugestia mea este de fapt destul de simplă. Mai degrabă decât să-și dezvolte aceste lansete, cei care le dețin ar trebui să încerce să mărească o dimensiune a liniei cu linia de muscă. Câteva dintre cele 5 greutăți preferate ale mele sunt de fapt greutăți cu acțiune rapidă 4 pe care le pescuiesc cu o linie de o dimensiune mai grea. Nu va funcționa pentru fiecare lansetă – unele modele sunt cu adevărat dincolo de răscumpărare – dar utilizarea unei linii mai grele poate ajuta, într-adevăr, anumite lansete cu acțiune rapidă să funcționeze mult mai bine pe apă.