Rame+negre+vrac[1]

Momeala naturala, acesta este inceputul fiecarui pescar, intoarcerea la natura urmeaza cursul firesc al vietii. Primii pescari aveau la indemana tot arsenalul de momeli naturale, pentru ei era usor, pestii sareau pe mal iar pescuitul era strict practicat pentru supravituire.

Acum insa lucrurile s-au schimbat si pescarul trebuie sa se adapteze la noile cerinte, aproape ca s-a abandonat momeala vie, dar ( intotdeauna exista un dar), in anumite conditii trebuie sa revii la vechile obiceiuri, in mod special atunci cand nu mai sti ce sa ii dai pestelui, ca sa vina si la tine pe tarla. Plaja larga de vietati care pot aduce marea captura, se afla chiar sub nasul tau, trebuie doar sa observi ce se intampla in apa, cu ce se pot hranii pestii in habitatul lor natural, adica ce mananca ei zi de zi. In mod special, Delta ofera cea mai buna oferta de momeli naturale, aproape toti pescarii care merg acolo folosind momelile naturale.  Trebuie neaparat sa te interesezi ce merge mai bine, nu ezita sa intrebi pe oricine iti iese in cale, iar apoi cand ai ajuns pe apa, incearca ce ti sa parut tie ca este mai adecvat stilului tau.

Acum mai exista si trierea momelilor in functie de specia pe care o vizam, o sa incercam pe cat este posibil sa va descriem o parte din momelile pe care le-am incercat si noi. Fir Intins!

Rama: cele mai raspandite si preferate momeli vii, fiind eficiente la pescuitul majoritatii pestilor din tara noastra. In functie de mediul in care traiesc, ramele pot avea culori si dimensiuni diverse. Se poate pescui cu rama de pamant, rama de balegar, rama de roua, rama de piatra, rama de padure, rama serpeasca, rama de mare, oferta fiind destul de bogata in mediul natural din Delta.

Rame negre
Rame negre
Rame rosii
Rame rosii
Rame rosii
Rame rosii

Viermusii: larve de muste, una dintre cele mai bune momeli pentru pestii pasnici.

Lipitoarea de pamant: este un vierme inelat ce se inrudeste cu rama. O momeala redutabila pentru prinderea unor pesti ca: somn, salau, platica, crap. Se gaseste cu putin efort in malurile mlastinoase ale canalelor din Delta.

Scoica de rau: carnea de scoica este folosita la pescuitul de platica, caras, crap, biban. Se gaseste afundata in mâlul canalelor din Delta, sau pe nisipul  plajelor acvatice ale bratelor Dunarii.

Insecte: momeli excelente pentru o mare diversitate de pesti. Se folosesc atat in stare de adult (coropisnita, greierele, lacusta, carabusul de mai, etc) cat si in stare de larve (libelula, viermusi –musca). Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt coropisnita (pescuit la somn), larvele de libelule si larvele de musca (pescuit la pestii pasnici).

Broscute: folosite la pescuitul stiucii, somnului.

Pestisori: de dimensiuni mici (oblete), sunt folositi la pescuitul de rapitori: stiuca, biban, salau. Se pot captura oriunde in Delta Dunarii, atat la undita (cu ac mic), cat si la halau (plasa).

Resturi de produse animale: intestine, sange inchegat, maduva, sorici – pentru pescuit somn in special.

Larvele de libelula – de fapt aceste larve apartin unor insecte numite tantarasi, din familia Chironomidae, familia Diptera, nicidecum libelulelor. Se folosesc in special la pescuitul de iarna la pestii rapitori, dar si la ciprinide (rosioara, babusca, obletele, platica).