Ronnie Rig Temp Hero[1]

Instalația Ronnie (sau spinner) a existat de fapt sub diferite forme de destul de mult timp, deși a atins populația de pescuit abia în ultimii ani. Popularitatea sa a crescut cu siguranță exponențial, mulți pescari folosind-o acum ca platformă de bază pentru prezentări pop-up.

În acest articol, vom oferi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de instalația Ronnie și, de asemenea, vă vom oferi un ghid pas cu pas despre cum să legați una dintre cele mai devastatoare platforme pop-up din lumea pescuitului la crap.

The Ronnie Rig: Tot ce trebuie să știți

Instalația Ronnie (spinner) este o platformă pop-up joasă, ceea ce înseamnă că momeala cu cârlig va fi prezentată chiar lângă albia lacului. Acest lucru îl face platforma perfectă pentru pescuitul peste cantități mici de buruieni sau detritus.

Unul dintre motivele pentru care platforma Ronnie a devenit atât de populară este capacitatea sa de a se reseta singur în cazul în care un crap vă deranjează momeala cârligului. Combinația dintre momeala cu cârlig plutitor și materialul cu lungimea rigidă a cârligului asigură că, în cele mai multe cazuri, acesta va rămâne întotdeauna distanțat de plumb și cârligul nu va ridica resturile.

Un alt motiv pentru ascensiunea platformei Ronnie la celebritate este faptul că vă puteți înlocui cu ușurință cârligul fără a fi nevoie să legați o platformă nouă (acest lucru este deosebit de util după ce ați fost trezit la 4 dimineața de o platică de 3 lb!)

Ni se pun o mulțime de întrebări despre platforma Ronnie, așa că le vom acoperi mai întâi înainte de a vă arăta un ghid pas cu pas despre cum să legați instalația Ronnie pentru diferite situații de pescuit.

Cine a inventat Ronnie Rig?

Instalația Ronnie (spinner) a fost inventată de Steve „The Apache” Cliff în 2015. Steve nu avea prea multă încredere în platformele pop-up pe care le folosea, așa că s-a apucat să creeze un „go-to” care să-și prezinte perfect momeala de fiecare dată.

Deci, de ce se numește platforma „Ronnie”, dacă a fost dezvoltată de Steve Cliff?

Este o întrebare foarte bună! Unele surse spun că a fost dezvoltat de Steve și „Ronnie” în timpul petrecut pe Elstow, deși Steve este considerat pe scară largă drept inventatorul platformei Ronnie.

Care este cel mai bun model de cârlig de folosit cu o platformă Ronnie?

O tijă curbă este modelul de cârlig perfect pentru a fi folosit cu o platformă Ronnie (spinner) direct din pachet. Mecanica acestei platforme asigură că există multă mișcare, astfel încât curba exagerată de pe tijă servește pentru a face cârligul să se răstoarne și, în mod ideal, să se prindă în buza inferioară pentru o prindere solidă a cârligului.

Cu toate acestea, „curba” necesară poate fi proiectată cu ușurință prin intermediul tubului contractabil, astfel încât, în realitate, puteți utiliza orice model de cârlig (în limita rațiunii). Unghiul tubulaturii platformei va asigura că mecanica platformei este similară, astfel încât acest lucru ar trebui să aibă ca rezultat aceleași prinderi de cârlig solide.

Ce dimensiune de cârlig ar trebui să folosesc cu o platformă Ronnie?

Cel mai popular cârlig de dimensiune pentru o platformă Ronnie (spinner) este fie dimensiunea 4, fie dimensiunea 6. Cunosc unii pescari cărora le place să reducă lucrurile, așa că merg la fel de mic ca un cârlig de dimensiunea 8 cu platformele lor Ronnie. Personal, nu am încredere în a folosi un cârlig mai mic decât dimensiunea 6, deoarece simt că deschiderea cârligului va fi mai mică și, prin urmare, va reduce capacitatea de agățare a acestei platforme mortale.

Ce dimensiune de momeală ar trebui să folosesc cu o platformă Ronnie?

Aceasta este o altă întrebare care nu are un răspuns corect sau greșit și una care va fi determinată de încrederea pescarului individual.

Dacă ați vizionat vreodată Monster Carp de la ITV (sau orice videoclip Korda care îl prezintă pe Tom Dove), este posibil să fi observat că el folosește aproape exclusiv cârlige mari și momeli mici cu platformele sale Ronnie (spinner) – deseori asociind un cârlig de dimensiunea 4 cu un Pop-up de 10 mm sau 12 mm.

Unii pescari (inclusiv eu) vor folosi momeli mai mari și apoi le vor tăia într-o formă mai puțin evidentă, în timp ce alți pescari vor folosi pop-up-uri direct din cadă.

Se reduce într-adevăr la încrederea pe care o ai și la ceea ce produce rezultate pentru tine. De ce să nu experimentați cu o momeală de dimensiuni diferite pe fiecare lansetă și să vedeți care opțiune dă cel mai mult crap?

Ce aranjament de plumb ar trebui să folosesc cu o platformă Ronnie?

Cu excepția cazului în care sunt familiarizat cu locul de desfășurare, voi elimina întotdeauna de câteva ori o pistă de căutare a caracteristicilor pentru a determina pe ce substrat pescuiesc.

Dacă fundul este relativ clar, voi opta pentru o configurație cu clemă de plumb, în ​​timp ce dacă există nămol sau resturi, voi alege de obicei să pescuiesc în stil elicopter.

Instalația Ronnie (spinner) este extrem de versatilă și se va preta bine în orice situație.

Care este cel mai bun material cu lungimea cârligului pentru o platformă Ronnie?

Dacă pescuiesc pe un fund curat, voi folosi o lungime de cârlig cu fluorocarbon, sigur știind că se va prezenta bine. Folosesc deseori brațele Ronnie (spinner) de la Gemini Tackle , deoarece tehnologia pe care o folosesc pentru a fuziona buclele oferă o prezentare mai ordonată (după părerea mea) decât nodurile sau sertizarea.

Dacă pescuiesc peste nămol, buruieni joase (sau dacă nu sunt sigur pe ce pescuiesc), voi folosi o lungime de cârlig cu un strat moale pentru a mă asigura că momeala mea pentru cârlig este bine prezentată, chiar dacă plumbul s-a conectat la partea de jos ușor.

Cât ar trebui să dureze secțiunea mea Ronnie Rig Boom?

Lungimea secțiunii brațului dvs. va depinde de cum este albia lacului și de ceea ce aveți încredere personal.

Cunosc mulți pescari care preferă să folosească o secțiune a brațului de cel puțin nouă inci în toate situațiile de pescuit, deoarece simt că le oferă peștelui mai multă „frânghie” de care să se atârne, în timp ce alți pescari (inclusiv eu) vor ajusta lucrurile în consecință, în funcție de pe circumstanțele individuale.

Dacă albia lacului este perfect curată, voi folosi o secțiune a brațului de aproximativ șase inci și un cablu relativ greu de 3 oz+ pentru a ajuta cu adevărat prinderea cârligului. Cu toate acestea, dacă există o acumulare de chod sau alte detritus, voi extinde secțiunea brațului platformei mele Ronnie (spinner) în consecință.

Cel mai bun sfat aici ar fi să experimentați propriul pescuit cu diferite lungimi de secțiune de braț pentru a vedea care vă oferă cea mai mare încredere.

Pot folosi o platformă Ronnie într-o pungă de PVA?

Deși puteți folosi o platformă Ronnie (spinner) într-o pungă PVA, nu este o tactică pe care aș recomanda-o.

Motivul pentru care folosim pungi PVA este acela de a avea un petic concentrat de momeală care va încuraja crapii să-și lase capul în jos și să se hrănească cu el. Dacă introduceți un pop-up evident, care este echilibrat deasupra conținutului pungii dvs. PVA, ar putea speria crapii mai precauți și, mai important, am auzit mai multe rapoarte despre cârlige slabe și pești agățați în afara gurii.

Dacă pescuiți cu o pungă de PVA, aș recomanda să utilizați un rig KD sau un simplu dispozitiv de păr cu noduri.

Pot folosi un Ronnie Rig cu un Wafter?

Da, cu siguranță puteți folosi o platformă Ronnie (spinner) cu o momeală cu cârlig. Am făcut asta și cunosc mulți alți pescari care au pescuit și o platformă Ronnie cu momeală cu cârlig, cu rezultate excelente. Cu toate acestea, aș încuraja oamenii să folosească o platformă care a fost creată pentru situație, așa că aș recomanda întotdeauna folosirea unei platforme germane sau turbo germane atunci când pescuiesc cu un wafter.

Cum să legați o platformă Ronnie: un ghid pas cu pas

Fără alte prelungiri, să începem și să legăm echipamentul perfect Ronnie (spinner).

De ce componente am nevoie pentru a lega platforma Ronnie?

  • Cârlig (După cum sa discutat, o tijă curbată este cel mai popular model de cârlig pentru instalația Ronnie)
  • Rotitor cu cârlig (Majoritatea pescarilor tind să folosească un inel pivotant cu schimbare rapidă, deși eu personal prefer pivotul spinner)
  • Tub de contracție (folosesc tuburi de 1,6 mm cu un raport de contracție mare, asigurând o potrivire perfectă peste cârlig și pivotare) sau;
  • Kicker (poate fi folosit un kicker în loc de tubul termocontractabil, ceea ce face mai rapidă schimbarea cârligului dacă vârful s-a bavurit)
  • Momeală pivotant (Eu folosesc întotdeauna un pivot de momeală și îmi dau ata dentară și vă recomand să faceți la fel. Puteți folosi un șurub de momeală, dar există întotdeauna șansa ca acesta să afecteze grav gura crapului)
  • Margele de cârlig (Alegeți o mărgele de cârlig de bună calitate dacă pescuiți cu cârlige ghimpate sau micro-ghimpate, deoarece mărgele de cârlig de calitate slabă tind să se despartă atunci când trec peste ghimpa)
  • Chit/mărgele de wolfram (Aplicarea unei mici bucăți de chit de tungsten asigură echilibrarea corectă a momelii pentru cârlig, deși eu tind să folosesc mărgele de wolfram în zilele noastre, deoarece nu cad ca chitul!)
  • Material cu lungimea cârligului (Dacă pescuiți peste un pat curat, vă recomand un material rigid sau semirigid)

Acum că aveți toate componentele pregătite, să începem să construim instalația Ronnie.

Pasul 1: Atașați cârligul la pivotant

Luați cârligul cu tija curbată sau cu model continental, rotitorul (sau schimbarea rapidă) se rotește și tăiați aproximativ 12-15 mm de tub termocontractabil.

Împingeți tubul termocontractabil peste ochiul cârligului și în sus pe tijă, apoi plasați pivotul rotativ prin ochiul cârligului, asigurându-vă că deschiderea pivotului este pe spatele cârligului (deși nu se întâmplă foarte mult adesea, într-o luptă deosebit de agresivă cu un crap, tubul termocontractabil poate despica și expune marginea ascuțită a pivotului, provocând deteriorarea gurii).

Pasul 2: Aburiți tubul pe cârlig

Acum glisați tubul termocontractabil înapoi în jos pe tija cârligului și acoperiți ochiul cârligului și deschiderea pivotului rotativ. De asemenea, puteți acoperi cilindrul pivotantului, dacă doriți (plataforma Ronnie are multă mișcare, astfel încât acest pas nu va restricționa prea mult mișcarea).

Asigurându-vă că țeava este în poziția corectă și că cârligul este așezat la unghiul corect, aduceți fierbătorul la fierbere și rotiți ușor instalația pentru a vă asigura că țeava se micșorează uniform peste ochiul cârligului și al pivotului (când efectuați la acest pas, recomand să folosiți un clește sau un extractor de noduri pentru a preveni arderea degetelor).

Pasul 3: Poziționați pivotul pentru momeală și mărgea cârlig

Acum că pivotul și cârligul sunt ținute în poziție de tubul termocontractabil, este timpul să fixați pivotul de momeală în poziție.

Pur și simplu treceți pivotul de momeală peste vârful cârligului și lăsați-l să se sprijine de tub. Apoi luați o mărgele cu cârlig și împingeți-o cu grijă în vârful cârligului, având grijă să nu o împingeți în degete (am făcut asta de mai multe ori!)

Dacă utilizați cârlige ghimpate sau micro-ghimpate, ar trebui să treceți cu atenție și încet șirgul cârligului peste ghimpa cârligului pentru a minimiza deteriorarea șirgei cârligului (aceasta nu este o problemă dacă utilizați cârlige fără ghimpate).

Poziția implicită pentru mărgeaua cârligului este opusă ghimpei cârligului (dacă utilizați cârlige fără ghimpe, ar trebui să-l localizați opus unde ar fi ghimpa). Poziționarea mărgelei de cârlig aici se va asigura că cârligul cu tijă curbată menține un unghi agresiv și se va întoarce de îndată ce momeala de cârlig a fost aspirată de crapul care nu bănuiește!

Pasul 4: Atașați materialul cu lungimea cârligului pe platforma Ronnie

Dacă îmi leg dispozitivele Ronnie (spinner), voi folosi întotdeauna un nod zâmbitor pentru a-mi fixa materialul cu lungimea cârligului pe platforma Ronnie. Cu toate acestea, puteți folosi orice nod în care aveți încredere, indiferent dacă acesta este nodul rânjitor, un nod palomar, un nod de sânge etc.

Mulți pescari le place să-și lege mașina Ronnie folosind nodul buclă în formă de opt, deoarece acest lucru creează și mai multă mișcare pentru a ajuta la obținerea acelor prinderi de cârlig perfecte (dacă folosiți un nod buclă în formă de opt, aș recomanda să legați agățați mai întâi materialul cu lungimea cârligului la pivotul spinner, înainte de a urma restul pașilor de mai sus).

Alternativ, dacă utilizați o lungime de cârlig cu fluorocarbon, este posibil să doriți să fixați capătul pivotant și capătul buclei cu sertizare. Datorită naturii sale rigide, legarea sau bucla de noduri cu fluorocarbon poate duce la o prezentare neîngrijită.

Sertizarea nu este pentru toată lumea și voi recunoaște că eram îndoieli cu privire la tehnică înainte de a o încerca pentru mine. Cu toate acestea, după ce am testat niște platforme Ronnie ondulate pe apa mea locală, încrederea mea a crescut și am continuat să debarc mai mulți pești mari în ultimele sezoane fără probleme.

Pasul 5: Echilibrați momeala cu cârlig

Echilibrarea momeală cu cârlig atunci când utilizați o platformă Ronnie (spinner) poate fi realizată în diferite moduri.

Greutatea cârligului și a pivotului fac ca platforma Ronnie să fie imediat mai grea decât multe alte platforme. Echilibrarea momelii cu cârlig va depinde apoi de cât de puternic este pop-up-ul dvs. și de cât de mult (dacă există) chit folosiți.

Dacă pescuiesc pe un albie curată a unui lac, de obicei voi opta pentru supraponderarea platformei mele Ronnie. Motivul meu pentru aceasta este (A) cred că greutatea suplimentară ajută la o fixare mai fermă a cârligului și (B) minimizează mișcarea momelii cârligului atunci când crapii se află în zonă care se hrănesc agresiv.

Pasul 6: Du-te la pescuit și aruncă-l afară!

Deși nu există nicio îndoială că unii pescari sunt într-o ligă a lor când vine vorba de ambarcațiuni, turnare, momeli etc., cred, de asemenea, că există un element de noroc atunci când vine vorba de pescuitul la crap, așa că cei care cheltuiesc mai mult timp petrecut pe bancă este probabil să obțină rezultate mai bune.

Indiferent cât de bun este echipamentul tău, nu ai nicio șansă să prinzi un crap în timp ce stai acasă pe canapea! Așa că urmați pașii de mai sus, legați niște platforme Ronnie (spinner) și mergeți la lacul local pentru a le testa!

Concluzie

Instalația Ronnie (spinner) a reprezentat o mulțime de capturi. A crescut în popularitate deoarece este versatil, relativ ușor de creat și are o capacitate excelentă de a se reseta.

Ghidul pas cu pas de mai sus ar trebui să vă ajute să creați echipamentul Ronnie perfect și să adăugați o platformă pop-up consistentă la arsenalul dvs.

Ai pescuit cu platforma Ronnie (spinner)? Dacă da, te rog să-mi spui în comentarii cum ai fost.